Bądź odważna!

Bądź odważna!
Jeśli wygrasz - będziesz szczęśliwa.
Jeśli przegrasz - będziesz mądra.

Bądź odważna!
Jeśli wygrasz - będziesz szczęśliwa.
Jeśli przegrasz - będziesz mądra.

Bądź odważna!
Jeśli wygrasz - będziesz szczęśliwa.
Jeśli przegrasz - będziesz mądra.

Szczęście

Odwaga i Siła jest w Tobie.
Możesz cieszyć się życiem. Zasługujesz na to!
Szczęśliwa kobieta i mama -
to szczęśliwe dziecko.

Odwaga i Siła jest w Tobie.
Możesz cieszyć się życiem. Zasługujesz na to!
Szczęśliwa kobieta i mama -
to szczęśliwe dziecko.

Odwaga i Siła jest w Tobie.
Możesz cieszyć się życiem. Zasługujesz na to!
Szczęśliwa kobieta i mama -
to szczęśliwe dziecko.

ArrowArrow
ArrowArrow
PlayPause
Shadow
Slider

Wpływ cukru i miodu na zdrowie człowieka

Wpływ cukru i miodu na zdrowie człowieka

 

Może się nie zastanawiamy jaki wpływ ma cukier i miód na nasze zdrowie. Dlatego postanowiłam się temu szczególnie przyjrzeć.

Wpływ cukru i miodu na zdrowie człowieka

Nadmierne spożycie cukru ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Na zachodzie został uznany za niebezpieczną substancję i zapisany w księdze niebezpiecznych potraw, na drugim miejscu po narkotykach.
 

Cukier jest bardzo kaloryczny, a co za tym idzie bardzo tuczący, odkłada się w postaci tłuszczu w biodrach lub w talii, to tzw. puste kalorie.

Cukier zanim zostanie przetrawiony przechodzi w organizmie czterokrotny proces przekształcania chemicznego. Najpierw łączy się z tłuszczami nienasyconymi i produkuje dużą ilość cholesterolu.

Zakwasza żołądek i jelita, a tym samym burzy równowagę ustroju, sprzyja tworzeniu się wrzodów. Przyczynia się również do powstawania kamicy nerkowej.

Cukier nie tylko jest współodpowiedzialny za powstawanie chorób współczesnych, ale przeszkadza w ich leczeniu. Spożywanie cukru może doprowadzić do różnych chorób ujawniających się dopiero w następnych pokoleniach.

Cukier zaburza procesy regulujące naturalny poziom glukozy we krwi. Nadmierna ilość może prowadzić do niedoborów białek, składników mineralnych i witamin z grupy B oraz do zaburzeń przewodu pokarmowego. Odpowiedzialny jest również za cukrzyce, osłabienie odporności organizmu, próchnice – wraz ze śliną atakuje on szkliwo, wypłukuje substancje mineralne, zmiękcza je i rozkłada.

Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do uzależnienia, bo im więcej zjadamy słodyczy, tym więcej ich pragniemy. Nawyk ten powstał już w wieku niemowlęcym, kiedy nasze mamy karmiły nas bardzo słodkim mlekiem. W wieku dorosłym bardzo trudno jest zmienić dawne przyzwyczajenia, ale musimy najpierw zmienić nasz sposób myślenia.

Najlepsza glukoza w najczystszej postaci jest ze spożywanych owoców i warzyw.

Już wiemy jaki wpływ na nasze zdrowie ma cukier. A jaki wpływ na zdrowie człowieka ma miód?

 

Wpływ cukru i miodu na zdrowie człowiekaMiód natomiast zawiera witaminy, mikroelementy, kwasy organiczne, enzymy i inne.

W przeciwieństwie do cukru jest produktem leczniczym. Miód jest naturalnym produktem spożywczym.

Jest również słodki i wysokokaloryczny, ale od razu przeobraża się w energię. Wystarczy zaledwie łyżeczka miodu dziennie, aby dodał nam energii na cały dzień.

Miód charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Hamuje bądź niszczy rozwój bakterii, grzybów, wirusów, pierwotniaków, paciorkowców.

Jako ciekawostkę warto zapamiętać, że aktywność antybiotyczna miodu wzrasta nawet do 220 razy, gdy go rozcieńczymy z wodą.

Miód poprawia odżywianie tkanek, oczyszcza rany i przyspiesza gojenie się ran, oparzeń i odmrożeń. Zabezpiecza je przed zakażeniem bakteriami i drobnoustrojami. Działa więc przeciwzapalnie, regenerująco oraz przeciwbólowo. Korzystnie wpływa na poprawę kondycji naszej skóry. Można wykorzystać go do różnych maseczek.

Miód dzięki dużej zawartości glukozy i fruktozy, mikroelementów i enzymów ma korzystny wpływ w schorzeniach układu krążenia. Glukoza dostarcza sercu niezbędną energię. Fruktoza zaś jest magazynowana w wątrobie, stanowi rezerwę energetyczną organizmu. Pomaga również w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, wątroby, chorób oczu.

Miód reguluje czynności trawienne żołądka, poprawia przemianę materii, łagodzi skutki stresów. Reguluje również pracę serca, obniża ciśnienie krwi, polepsza krążenie. Działa uspokajająco, zmniejsza napięcie nerwowe, polepsza sen, ogólne samopoczucie i nastrój.

Mam nadzieję, że informacje zawarte w tym artykule o wpływie cukru i miodu na  zdrowie człowieka zmienią myślenie i nawyki, a tym samym nasze zdrowie.

Zapraszam do komentowania, będzie mi bardzo miło 🙂

Źródło zdjęć: FreeDigitalPhotos.net


Zamiast cieszyć się życiem, ciągle narzekasz?

Dużo skutecznych wskazówek co zrobić, aby odnaleźć sens i naprawdę cieszyć się życiem znajdziesz w ebooku: „Przestań Narzekać i Zacznij Cieszyć Się Życiem”, którego udostępniam całkowicie bezpłatnie.

Aby pobrać ebooka kliknij tutaj

 

Nawigacja