Wpływ cukru i miodu na zdrowie człowieka

Wpływ cukru i miodu na zdrowie człowieka

Może się nie zastanawiamy jaki wpływ ma cukier i miód na nasze zdrowie. Dlatego postanowiłam się temu szczególnie przyjrzeć.

Wpływ cukru i miodu na zdrowie człowieka

Nadmierne spożycie cukru ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Na zachodzie został uznany za niebezpieczną substancję i zapisany w księdze niebezpiecznych potraw, na drugim miejscu po narkotykach.

Cukier jest bardzo kaloryczny, a co za tym idzie bardzo tuczący, odkłada się w postaci tłuszczu w biodrach lub w talii, to tzw. puste kalorie.

Cukier zanim zostanie przetrawiony przechodzi w organizmie czterokrotny proces przekształcania chemicznego. Najpierw łączy się z tłuszczami nienasyconymi i produkuje dużą ilość cholesterolu. Zakwasza żołądek i jelita, a tym samym burzy równowagę ustroju, sprzyja tworzeniu się wrzodów. Przyczynia się również do powstawania kamicy nerkowej. Cukier nie tylko jest współodpowiedzialny za powstawanie chorób współczesnych, ale przeszkadza w ich leczeniu. Spożywanie cukru może doprowadzić do różnych chorób ujawniających się dopiero w następnych pokoleniach.

Cukier zaburza procesy regulujące naturalny poziom glukozy we krwi. Nadmierna ilość może prowadzić do niedoborów białek, składników mineralnych i witamin z grupy B oraz do zaburzeń przewodu pokarmowego. Odpowiedzialny jest również za cukrzyce, osłabienie odporności organizmu, próchnice – wraz ze śliną atakuje on szkliwo, wypłukuje substancje mineralne, zmiękcza je i rozkłada.

Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do uzależnienia, bo im więcej zjadamy słodyczy, tym więcej ich pragniemy. Nawyk ten powstał już w wieku niemowlęcym, kiedy nasze mamy karmiły nas bardzo słodkim mlekiem. W wieku dorosłym bardzo trudno jest zmienić dawne przyzwyczajenia, ale musimy najpierw zmienić nasz sposób myślenia.

Najlepsza glukoza w najczystszej postaci jest ze spożywanych owoców i warzyw.

Już wiemy jaki wpływ na nasze zdrowie ma cukier. A jaki wpływ na zdrowie człowieka ma miód?

Wpływ cukru i miodu na zdrowie człowiekaMiód natomiast zawiera witaminy, mikroelementy, kwasy organiczne, enzymy i inne.

W przeciwieństwie do cukru jest produktem leczniczym. Miód jest naturalnym produktem spożywczym. Jest również słodki i wysokokaloryczny, ale od razu przeobraża się w energię. Wystarczy zaledwie łyżeczka miodu dziennie, aby dodał nam energii na cały dzień. Miód charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Hamuje bądź niszczy rozwój bakterii, grzybów, wirusów, pierwotniaków, paciorkowców.

Jako ciekawostkę warto zapamiętać, że aktywność antybiotyczna miodu wzrasta nawet do 220 razy, gdy go rozcieńczymy z wodą.

Miód poprawia odżywianie tkanek, oczyszcza rany i przyspiesza gojenie się ran, oparzeń
i odmrożeń. Zabezpiecza je przed zakażeniem bakteriami i drobnoustrojami. Działa więc przeciwzapalnie, regenerująco oraz przeciwbólowo. 
Korzystnie wpływa na poprawę kondycji naszej skóry. Można wykorzystać go do różnych maseczek.

Miód dzięki dużej zawartości glukozy i fruktozy, mikroelementów i enzymów ma korzystny wpływ w schorzeniach układu krążenia. Glukoza dostarcza sercu niezbędną energię. Fruktoza zaś jest magazynowana w wątrobie, stanowi rezerwę energetyczną organizmu. Pomaga również w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, wątroby, chorób oczu.

Miód reguluje czynności trawienne żołądka, poprawia przemianę materii, łagodzi skutki stresów. Reguluje również pracę serca, obniża ciśnienie krwi, polepsza krążenie. Działa uspokajająco, zmniejsza napięcie nerwowe, polepsza sen, ogólne samopoczucie i nastrój.

Mam nadzieję, że informacje zawarte w tym artykule o wpływie cukru i miodu na  zdrowie człowieka zmienią myślenie i nawyki, a tym samym nasze zdrowie.

Zapraszam do komentowania 😉

Comments

  • 18 czerwca 2013

    […] 2 – 3 łyżki chudego twarogu lub jogurtu 1 łyżka miodu […]

  • 3 lipca 2013

    […] żółtko 1 łyżeczkę miodu odrobinę mąki […]

  • 8 lipca 2013

    […] pragnienie. Po przebudzeniu warto jest wypić szklankę czystej wody lub z dodatkiem cytryny i miodu, aby uzupełnić braki wody z nocy i pobudzić układ przemiany materii do pracy. Woda wypita na […]

  • Hej,
    rzeczywiście zaskakujące, że rozcieńczanie miodu z wodą daje takie efekty! Któż nie lubi miodu? ;d
    Patryk Cużytek ostatnio opublikował…Wzrok na Tobie, drżące ręce, czyli 7 kroków ‚jak radzić sobie ze stresem’?My Profile

    Patryk Cużytek31 lipca 2013
    • Warto o tym teraz pamiętać i stosować jako zapobieganie chorobom. Proste i domowe sposoby są najlepsze 🙂

      Ela Obara1 sierpnia 2013
  • Polecam miód rozcieńczony wieczorem z wodą i picie zawsze rano na czczo ponieważ zawiera jeszcze więcej właściwości antybiotycznych, moja odporność była bardzo mała pijąc codziennie miód z wodą przestalem mieć problemy z przeziębieniem, najlepszy do tej kuracji jest miód spadziowy oczywiście najlepiej naturalny.
    Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia 🙂
    Sylwek Nalepa ostatnio opublikował…Jak inwestować w siebie?My Profile

    Sylwek Nalepa14 marca 2014
    • Dziękuję i wzajemnie 😉 Również stosuję i polecam. Ja dodaję jeszcze sok z cytryny. Jest pyszne i zdrowe. To jest rewelacyjny sposób na odporność. Pozdrawiam

      Ela Obara14 marca 2014
  • nie miałam pojęcia że miód ma aż tyle pomocniczych zastosowań. Teraz będę częściej spożywała miód i piła :)Bardo dobry wpis 🙂
    firenka ostatnio opublikował…5 NAJLEPSZYCH DOTACJI DLA FIRMMy Profile

    firenka10 czerwca 2015

Dodaj komentarz

CommentLuv badge